Κολοκύθα γλυκό (από τον Παναγιώτη Τερζάκη)
Υλικά:
1 κιλό κολοκύθα
3 φλιτζάνες νερό
1/2 κιλό ζάχαρη
3 φλιτζάνες γλυκόζη
2-3 λεμονόφυλλα
χυμός και φλούδες από 2 λεμόνια
ξύσμα λεμονιού
2-3 ξυλάκια κανέλλα
βανίλια
2-3 φύλλα αμπερόριζα
(προαιρετικά περγαμόντο κομμένο σε φέτες)
ασβέστη σβησμένο (λιγότερο από μια χούφτα)
Εκτέλεση:
-Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομματάκια και την βάζουμε σε σβησμένο ασβέστη που τον έχουμε αραιώσει πρώτα με νερό. Μετά από μιάμισι ώρα ξεπλένουμε την κολοκύθα για 6 φορές και την απλώνουμε σε ένα σεντόνι ή πετσέτα για να στεγνώσει. (Αν βιαζόμαστε την σκουπίζουμε)
-Βάζουμε σε ένα τσικάλι 3 φλιτζάνες νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
-Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα κι όλα τα μυρωδικά (εκτός την αμπερόριζα) και τα αφήνουμε να βράσουν για 30-45 λεπτά.
-Κατεβάζουμε από τη ψωτιά το τσικάλι και προσθέτουμε τη γλυκόζη και την αμπερόριζα. Μετά σε χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δέσει το γλυκό και να αλλάξει ελαφρά χρώμα.