Γλυκό κολοκύθα

Κολοκύθα γλυκό (από τον Παναγιώτη Τερζάκη) 

Υλικά:

1 κιλό κολοκύθα

3 φλιτζάνες νερό

1/2 κιλό ζάχαρη

3 φλιτζάνες γλυκόζη

2-3 λεμονόφυλλα

χυμός και φλούδες από 2 λεμόνια

ξύσμα λεμονιού

2-3 ξυλάκια κανέλλα

βανίλια

2-3 φύλλα αμπερόριζα

(προαιρετικά περγαμόντο κομμένο σε φέτες)

ασβέστη σβησμένο (λιγότερο από μια χούφτα)

Εκτέλεση:

-Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομματάκια και την βάζουμε σε σβησμένο ασβέστη που τον έχουμε αραιώσει πρώτα με νερό. Μετά από μιάμισι ώρα ξεπλένουμε την κολοκύθα για 6 φορές και την απλώνουμε σε ένα σεντόνι ή πετσέτα για να στεγνώσει. (Αν βιαζόμαστε την σκουπίζουμε)

-Βάζουμε σε ένα τσικάλι 3 φλιτζάνες νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.

-Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα κι όλα τα μυρωδικά (εκτός την αμπερόριζα) και τα αφήνουμε να βράσουν για 30-45 λεπτά.

-Κατεβάζουμε από τη ψωτιά το τσικάλι και προσθέτουμε τη γλυκόζη και την αμπερόριζα. Μετά σε χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δέσει το γλυκό και να αλλάξει ελαφρά χρώμα.