Πως φτιάχνουμε λευκό σαπούνι (ψυχρή μέθοδος)
Υλικά:
-500 γραμμάρια καυστική σόδα
-1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-1 μπουκάλι λάδι του ενάμιση λίτρου (1,5 λίτρο=1,5L=1500ml)
-1 μπουκάλι τσιγαρόλαδο του ενάμιση λίτρου (αλλά να μην έχουμε τηγανίσει σε αυτό ούτε κρέας, ούτε ψάρι)
-1 μπουκάλι νερό της βρύσης του ενάμιση λίτρου
-πλαστικά γάντια
-1 ξύλινη κουτάλα
-ολόσωμη ποδιά
-εφημερίδες για το τραπέζι και το πάτωμα (ή μουσαμά)
Για να ρίξουμε το μείγμα:
-πλαστικά κυπελλάκια όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στα κόλλυβα ή παλία πλαστικά μπωλ. Ακόμα καλύτερα λεκάνες για το πλύσιμο.
-1 συρτάρι ξύλινο χωρίς πάτο, διαστάσεων περίπου 30 πόντους επί 50 πόντους. (Το τοποθετούμε πάνω σε ένα διπλωμένο μουσαμά και στρώνουμε το εσωτερικό του με μονοκόμματη λαδόκολλα)
Προετοιμασία:
Πριν ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μείγμα είναι επικίνδυνο έως 30 μέρες το καλοκαίρι και έως 40 μέρες το χειμώνα μετά την παρασκευή του. Φοράμε γάντια και ποδιά συνεχώς.Καλό θα ήταν να στρώσουμε κάτω εφημερίδες και να βάλουμε μουσαμά στο τραπέζι που χρησιμοποιούμε.
Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα, ξεπλένουμε αμέσως με άφθονο νερό.
Παρασκευή:
Σε ανοικτό χώρο π.χ. Στην αυλή ή στο μπαλκόνι βάζουμε σ’ ένα πλαστικό κουβά το νερό και προσθέτουμε την καυστική σόδα. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά από μακριά, χωρίς να έχουμε το κεφάλι μας από πάνω γιατί βγαίνουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Μετά από μισή ώρα ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι μέσα στον κουβά και ανακατεύουμε συνεχώς για δέκα περίπου λεπτά. Αν πήξει πολύ γρήγορα ρίχνω ένα ποτήρι νερό κι αμέσως το ρίχνουμε στα καλούπια.
Στη συνέχεια μέσα στο σπίτι αδειάζουμε όλο το μείγμα στο συρτάρι ή στα πλαστικά κυπελλάκια και δεν τα μετακινούμε για κανένα λόγο. Μετά από 5 έως 12 ώρες ή και μέρες ανάλογα με τον καιρό, το σαπούνι πρέπει να έχει πήξει αρκετά και αν έχουμε χρησιμοποιήσει συρτάρι τότε το αφαιρούμε και κόβουμε το σαπούνι (χωρίς να το ακουμπήσουμε).
Έπηξε το σαπούνι;
Συγχαρητήρια!! Είναι η τύχη του πρωτάρη; Μήπως βάλατε τα σωστά υλικά στις σωστές αναλογίες;
Το σαπούνι σας θα είναι έτοιμο για χρήση σε 30ημέρες το καλοκαίρι και σε 40 ημέρες το χειμώνα μετά την παρασκευή του.Το ξεπλένετε ένα ένα τρίβοντας με σφουγγάρι και τ’ αφήνετε να στεγνώσει.
Δεν έπηξε το σαπούνι;
Συγχαρητήρια και πάλι! Μην ανησυχείτε, μετά από 40 ημέρες το παχύρρευστο υλικό που προέκυψε χρησιμοποιείται:
-για σφουγγάρισμα
-για πλύσιμο πιάτων
-σαν σαπούνι για τα μαλλιά σκέτο ή με αιθέρια έλαια.
Πως θα μυρίζει το σαπούνι;
Βάζουμε σε 100 γραμμάρια νερού 30 σταγόνες αιθέρια έλαια και ραντίζουμε το σαπούνι όταν έχει μισοστεγνώσει (π.χ. Μ’ ένα άδειο μπουκάλι azax).
Σαπούνι με αλόη
Ανοίγουμε τα φύλλα της αλόης κατά μήκος και τ’ αφήνουμε μέσα σε νερό όλο το βράδυ. Σουρώνουμε μετά 500 γραμμάρια απ’ αυτό. Σ’ αυτήν την περίπτωση διαλύουμε την καυστική σόδα σε 1 λίτρο νερού και πριν ρίξουμε το λάδι βάζουμε τα 500ml ή γραμμάρια νερού με αλόη.
Σαπούνι με βότανα
Αξιοποιούμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων.
-Η δάφνη κάνει καλό στην πτώση μαλλιών.
-Το αρισμαρί χρησιμοποιείται για τον ίδιο λόγο.
-Η μυρτιά απαλύνει τις ρυτίδες.
-Η λεβάντα χαλαρώνει.
-Το πορτοκάλι συνιστάται στην κυτταρίτιδα.
Βράζουμε τα βότανα για 10 λεπτά, τ’ αφήνουμε όλο το βράδυ και τα σουρώνουμε. Παίρνουμε μετά 500 γραμμάρια από αυτό και συνεχίζομε όπως και στο σαπούνι με αλόη.
Σημείωση:
Την παραπάνω μέθοδο παρασκευής λευκού σαπουνιού μας το δίδαξε η κ.Βασιλική Μπέση, την οποία θερμά ευχαριστούμε.
Μην ξεχνάτε πως το σαπούνι είναι σαν το κρασί, όσο πιο παλιό είναι τόσο καλύτερο γίνεται!